Top 10 vaardigheden voor de werkplek van morgen

Over welke capaciteiten moet je beschikken op de werkvloer van morgen? Karie Willyerd en Barbara Mistick stellen in het boek Sketch, how to future-proof yourself for tomorrow’s workplace een top tien van de meest gevraagde talenten op.

  1. Functionele expertise

Tim Brown, ceo van het ontwerpbureau IDEO werft mensen aan met T-shaped skills: “De verticale lijn van de letter T verwijst naar expertise in één domein.” Maar tegelijk adviseert hij je om ook bij te leren in subdomeinen.

  1. Emotionele intelligentie

De horizontale lijn van de letter T verwijst naar de gave om samen te werken over verschillende vakgebieden heen. En dat lukt alleen als je over een gezonde portie empathie beschikt. Het is belangrijk dat je je in de schoenen van collega’s kunt plaatsen. Daarnaast scoor je door emotionele intelligentie beter in interviews en navigeer je quasi probleemloos in de hiërarchie van je organisatie.

  1. Persoonlijke aanbeveling

Kan jij jezelf promoten zodat anderen graag met je willen samenwerken? Jezelf verkopen zonder dat het saai wordt, is een waar talent. Investeren in je netwerk en delen van leuke content horen hier zeker bij.

  1. Multiculturele kennis

Respecteer jij de cultuurverschillen op je werkvloer? Heb je goed contact met zowel de jongere als oudere generatie? En wat met je buitenlandse connecties? Ken jij de spelregels van de culturele diversiteit?

  1. Fanatieke scherpzinnigheid

Welke job je ook uitvoert, je bent een nerd. De gedachte “Ik ben niet zo technologisch aangelegd”, geldt niet meer. Om klaar te zijn voor de toekomst, moeten we allemaal de technologische toepassingen kennen. En vooral die in je werkveld.

  1. Virtuele samenwerking

Samenwerken met collega’s die op een andere locatie dan jou vertoeven is een must. Kan je een video conference call opzetten? Kan je introverte collega’s motiveren om tijdens een videogesprek het woord te nemen? Deel je vlot alle info over taal- en landgrenzen heen? Samen werken is belangrijk, maar zelfstandig werken nog meer. Want je collega zit niet altijd op de bureau naast jou.

  1. Ondernemer

Initiatief nemen, passie, innovatie en de durf om risico’s te nemen zijn felbegeerde vaardigheden. De eerste drie helpen je bij carrièrebeslissingen te nemen en de laatste om je loopbaan te verlengen.

  1. Creatieve probleemoplosser

Traditionele probleemoplossing volgt steeds hetzelfde patroon: je identificeert het probleem,vraagt advies aan medewerkers, verzamelt data, zoek mogelijke oplossingen om dan een uitkomst te vinden.

Een creatieve probleemoplosser past zich aan elke situatie aan. Een terugkeer van eerdere veronderstellingen en conclusies en het vermogen om obstakels te vermijden is een deel van creatieve probleemoplossing.

  1. Leiderschap

Blogs, commentaren op webartikels en video’s: de nieuwe leider communiceert online. Hij staat open voor commentaar, vragen en kritiek van een breed publiek. En dat vraagt een dikke huid voor de toekomstige leider.

  1. Veerkrachtig

Stuur je carrière zodat je kan groeien en gemotiveerd blijft. Levenslang leren, open zijn, effectief netwerken en veel ervaring opdoen is een must.

Nathanëlla Monsaert

Lees in de volgende editie van Community magazine over levenslang leren voor verenigingsprofessionals.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s