De duale rol waarmee elke vereniging kampt. Herken jij het?

Probeer dit eens. Deel bij de volgende vergadering je medewerkers in in twee groepen. Langs de ene kant van de tafel zitten de mensen die gefocust zijn op het sociale aspect van je organisatie en aan de andere kant de medewerkers die vooral met de cijfers bezig zijn. Hoe is de verhouding tussen de twee groepen? En hoe is de sfeer wanneer ze gescheiden zitten?

Misschien voel je er weinig voor om dit eens uit te testen, maar organisaties die de duale rol tussen het sociale en financiële luik van een vereniging erkennen, zijn succesvoller. Dat beweren onderzoekers van Harvard, Boston College, Stanford en ESSEC Business School in hun studie Harnessing Productive Tenions in Hybrid Organizations: The Case of Work Integration Social Enterprises.

Duale rol

Binnen een hybride organisatie heerst altijd spanning tussen het sociale en het financiële aspect. Een hoger niveau van sociale invloed correspondeert met meer sociale prestaties. En ook een hoger niveau van economische productiviteit rijmt met meer sociale prestaties, omdat er meer financiële middelen binnenstromen. Maar, paradoxaal, hebben organisaties die eerder aandacht schenken aan het sociale luik de neiging om minder producten en diensten te ontwikkelen die ze verkopen aan hun leden. Of, wanneer je te veel focust op je sociale rol, mis je cruciale inkomsten. Terwijl als je te veel energie steekt in commerciële activiteiten, je focus op je missie verzwakt.

Voor hun studie volgden de onderzoekers twee gelijkaardige verenigingen uit Frankrijk tussen 2003 en 2007. Beide organisaties reïntegreren mensen in het werkveld na langdurige werkloosheid. Hoewel beide verenigingen te kampen kregen met dezelfde uitdagingen zoals de economische crisis, blijkt dat de ene vereniging veel beter presteert dan de andere. Waarom? Omdat die ene organisatie haar duale rol beter uitspeelt.

De sleutel om die duale rol goed te beheren is om zowel je sociaal als financieel minded medewerkers discussieruimte te geven. In eerste instantie confronterend en de spanning tussen beide partijen zal niet verdwijnen, maar de interactie tussen hen moet je zien als een positieve confrontatie, beweren de onderzoekers. “De logische oplossing voor een probleem is om samen te zitten met gelijkgestemden of dat maar één persoon een oplossing bedenkt. Maar uit onze studie blijkt het tegendeel waar: organisaties die succesvol zijn, zijn net diegenen die net die spanning levendig houden”, zegt Julie Battilana, associate professor aan Harvard en co-auteur van het onderzoek.

Hoe zijn de rollen binnen jouw vereniging verdeeld? Zorgt dit soms voor conflicten? Beseffen je medewerkers hun duale rol? En hoe houd je de spanning in evenwicht? Laat je mening achter.

Een uitgebreid artikel met twee cases van VUB en Natuurpunt verscheen in het nichemagazine BSAE Community maart 2016.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s