Toekomst van verenigingen ligt in faciliteren

Verenigingen evolueren in hun rol steeds meer naar die van facilitator.

Leden willen steeds vaker individuele diensten en producten op hun maat krijgen. Return on investment speelt een steeds grotere rol bij het al dan niet lid worden van een vereniging. Daarom stappen steeds meer verenigingen af van het ‘one size fits all’- lidmaatschap.

Verenigingen moeten opboksen tegen de kennis die online voor iedereen gratis voor het grijpen ligt en tegen de veelheid aan online netwerkmogelijkheden. Hebben leden specifieke expertise, advies of diensten nodig? Dan gaan ze daarnaar op zoek bij hun vereniging, maar ook commerciële spelers vormen hier concurrentie. Daarom is het steeds belangrijker voor verenigingen om samenwerkingen en partnerschappen aan te gaan met leden en andere stakeholders. Zo kunnen ze zaken voorzien voor leden, die ze voorheen uit zichzelf niet zouden kunnen aanbieden.

Het is daarom niet alleen belangrijk voor verenigingen om te leren luisteren naar (potentiële) leden en stakeholders, maar vooral ook om eerst de juiste vragen te stellen. Staat er binnenkort een open vergadering, workshop, brainstormsessie, werkgroep, … gepland die jij, als verenigingsmedewerker, moet faciliteren?

Deze situaties wil je zeker en vast vermijden:

  • De meeting levert geen duidelijk resultaat of duidelijke beslissing op.
  • Niet alle aanwezigen willen hun kennis en ervaring delen.
  • De deelnemers staan niet achter de uitkomst van de meeting.

Wil je bijleren over hoe je de juiste vragen formuleert en hoe je uiteindelijk tot een gezamenlijke beslissing of verdere samenwerking komt? Schaaf je vaardigheden bij om tot een succesvolle meeting te komen. Koen Sips geeft op 24 maart in Brussel een workshop ‘Faciliteren voor verenigingsprofessionals’.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s