Verslag van de BSAE-meetup op 7 juni in Antwerpen

Hoewel het niet de finaliteit is van de meetups om tot een ‘verslag’ te komen, wil ik op vraag van velen toch nog even de grote lijnen die uit het interactieve overleg zijn gekomen oplijsten: de hamvraag van de middag was over welke inkomsten de vereniging beschikt. Hierbij werden op de eerste plaats diverse mogelijkheden inzake lidgeld bekeken: een hoge bijdrage waar tegenover veel gratis diensten staan, of een minimale bijdrage waardoor diverse ‘diensten’ apart verrekend kunnen worden. Wat die diensten betreft ging het niet alleen om een generiek vast pakket, maar ook over diensten op maat van de vraag van één lid. Daarnaast blijken er in de praktijk ook heel wat andere mogelijkheden om inkomsten te verwerven. Uiteraard op de eerste plaats via sponsoring of advertenties, maar ook door het aangaan van partnerships met leveranciers die én een financieel ledenvoordeel bieden én een retributie voor de organisatie opleveren. Transparantie over deze regelingen is hierbij voor alle partijen (partners en vooral de leden) heel belangrijk – de organisatie mag niet de indruk wekken ‘op de rug’ van de leden geld te verdienen. Hoewel de retributie naar de vereniging een billijke vergoeding is voor de geleverde diensten, nl. het onderhandelen voor alle leden samen, moet hier duidelijk een win gevoel bij de leden primeren. Hoewel de fondsenwerving bij de verschillende deelnemers sterk verschilde, bv. gaande van 20 tot 100 procent afhankelijk zijn van lidgelden, bleek uit de bijdragen van de deelnemers in elk geval dat verenigingsprofessionals grote creativiteit aan de dag leggen om ledenbinding en inkomsten harmonieus met mekaar te laten rijmen.

Bij wijze van achtergrondliteratuur werden twee Engelstalige artikels meegedeeld: één over het ‘gratis’ lidmaatschap en één over sponsoring (zie de links hieronder).

Wie nog een terugblik wil op de BSAE-meetup tijdens EMIF eerder dit jaar, kan het verslag lezen in de nieuwsbrief 38 van BBT Online en op vraag van de Nederlandse zustervereniging VPN werd in het Nederlandse tijdschrift VM eveneens een verslag opgenomen.

Free http://blogs.asaecenter.org/Acronym/2010/04/examples_of_free.html

Sponsoring (pdf) http://www.esae.org/articles/2011_04_02.pdf

BBTOnline http://www.bbtonline.eu/newsletter/take38/index.html

VM juni 2011 (pdf) http://www.bsae.be

 Uit Zeppos #21 – 14/09/2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s