Social media is not a strategy, but you need a social media strategy

Het is geen quote uit het Handboek Sociale Media voor Branche- & Beroepsverenigingen van Therèse de Bijl, maar het vat het wel samen. Het boek wil een praktische wegwijzer zijn voor wie sociale media wil inzetten voor zijn organisatie. De twee grote delen theorie en praktijk krijgen een mooi rustpunt dankzij enkele vlot lezende interviews van Nederlandse verenigingsmanagers, ‘early adopters’ die heel uiteenlopende ervaringen delen.

Het theoretische luik legt zonder al te theoretisch te worden een duidelijke link tussen sociale media en de wetmatigheden van verenigingen. Hiervoor wordt het alom bekende propellermodel van Tack gehanteerd om diverse aanknopingspunten met verenigings- management toe te lichten. Over het strategisch belang van sociale media lezen we:
“Internet en sociale media kunnen een positieve bijdrage leveren aan de transparantie van het positionerings- en beleidsvormingsproces. Echter hierdoor kan wel het nadeel ontstaan dat de vereniging minder wordt gezien als woordvoerder van de achterban. De continue afweging bij de inzet van sociale media tussen de vereniging en het publieke domein is in hoeverre je als vereniging transparant wilt zijn in je informatieverstrekking. Sociale media zijn transparant, maar dat kan in dit geval ook tegen je werken. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn en het kader vast te leggen in het social media plan en/of beleidsplan. De bereidheid tot delen is namelijk een losmakelijke voorwaarde voor de inzet van sociale media.”

Het praktijkdeel reikt een plan van aanpak aan om een social media beleidsplan op te stellen met checklists, aandacht voor de tools, enz. Waardevolle informatie die dankzij de website en de infosessies verder afgetoetst en waar nodig bijgestuurd zal worden.

Link: http://www.handboeksocialemedia.nl

Uit Zeppos #16, 06/04/2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s