De impact van de financiële crisis op verenigingen

Uit meerdere Europese studies is gebleken dat ook de verenigingen niet ontsnappen aan de gevolgen van de financiële crisis die sinds september 2008 wereldwijd heerst.

Naar aanleiding hiervan wenste de Koning Boudewijnstichting een enquête te realiseren bij verantwoordelijken van verenigingen in België, dit met het oog op het peilen naar de mate waarin (1) de financiële crisis de inkomsten en uitgaven van verenigingen en fundraising in het algemeen beïnvloed, (2) de impact van de crisis op het vlak van het aantal vrijwilligers en human resources aspecten in het algemeen, en (3) de mogelijke veranderingen en koerswijzigingen in de strategie die verenigingen handhaven tengevolge van de crisis.

We pikken er één opmerkelijke conclusie uit:
“Meer dan de helft van de verenigingen heeft kostenverminderingen moeten doorvoeren ten gevolge van de crisis. De belangrijkste middelen die daartoe worden ingezet, zijn het afschaffen van (het versturen) van papieren jaarrapporten (49%) en het verminderen van transport- en personeelskosten (resp. 35% en 32%).”

Link: www.kbs-frb.be/otheractivity.aspx?id=266744&LangType=2067

Uit Zeppos #1, 09/08/2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s