Brussel – hart van Europa

In een vorige Zeppos hadden we het over het boek “Bursting the Brussels Bubble”. Toch de moeite om even enkele cijfergegevens te citeren:

Brussel telt 15.000 lobbyisten. Voor elke lobbyist van een ‘public interest group’ zijn er 5 ‘corporate’ lobbyisten. Slechts één op drie is opgenomen in het EU register. Er zijn 1500 professional ‘associations’ actief, uit alle mogelijke sectoren, van klein tot groot (bv. de EU Chemical industry federation met 150 staffmembers). De omzet van de ‘corporate lobby’ zou jaarlijks meer dan 1 miljard euro bedragen. 4500 lobbyisten hebben toegang tot het Europees Parlement (dat is 6 per EU parlementslid) en er zijn ruim 1300 journalisten geaccrediteerd. In Brussel bevinden zich ook 60 van de 150 Europese think thanks, goed voor 3000 onderzoekers die wetenschappelijke rapporten publiceren om te wegen op het EU beleid. De Europese commissie beschikt over meer dan 1000 adviesgroepen met ruim 38.000 leden om zich te laten adviseren over wat reilt en zeilt in de samenleving.

Als je wil weten hoeveel geld grote bedrijven spenderen aan hun ‘lobby’ in Brussel, kan je een ogenopentrekkend rapport van Friends of the Earth Europe nalezen.

Link: http://www.alter-eu.org en http://www.foeeurope.org/corporates/pdf/Lobbying_in_Brussels_April2010.pdf

Uit Zeppos #4, 20/09/2010

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s